◄TERUG       Open Monumentendagen   8 en 9 september 2018


 

Open Monumentendag

Hartelijk welkom op onze molens.

Ook dit weekend staan de deuren van de molens weer voor je open.


Van Haarlem Noord tot Heemstede:

Molen van de Schoterveenpolder:

Zaterdag 8 september van 10.00 tot 17.00 en zondag 9 september van 12.00 tot 17.00. De  pannenkoekentent wordt als vanouds weer achter de molen op het erf gezet, en de pannenkoeken zullen ook dit keer weer heerlijk smaken. Voor de zoetekauwen staat er een heerlijke pot jam of flesje saus in diverse smaken te koop.

Adres: Schoterveenpolder 1, Haarlem-Noord, toegang over de dijk vanaf de Jan Haringstraat.


Molen De Adriaan:

Zaterdag 8 september van 10.00 tot 17.00 en zondag 9 september van 12.00 tot 17.00. De molenaars zijn boven in de molen in hun element. De vrijwilligers van de SMA verzorgen de rondleidingen en vertellen je alles over de Adriaan en over de molentechniek aan de hand van de vele prachtige schaalmodellen.

Adres: Papentorenvest 1 en 1a, Haarlem centrum, overkant van het Politiebureau. Fietsenstalling naast de molen, Auto parkeren op de Papentorenvest (meter).

Molen De Eenhoorn:

Zaterdag 8 september van 10.00 tot 17.00 en zondag 9 september van 12.00 tot 17.00. Er ligt een grove Den voor het derde zaagraam. Bij voldoende wind wordt deze in planken gezaagd om er later bankjes van te kunnen maken voor op het molenerf en daar buiten. Laat je uitleggen hoe de molen werkt. Ook hier staan nog diverse potjes jam en saus in de verkoop. Bijvoorbeeld bramenjam van de eigen struiken langs het molenerf.

Adres: Jaagpad langs het Zuider Buiten Spaarne, Ingang rechts van Zuid-Schalkwijkerweg no. 2. Kom je met de fiets? Het laatste stukje even lopen. Het jaagpad is een voetpad. Met de auto, niet parkeren voor de in-uitritten van de woonboten. Bus: lijn 73 richting Schalkwijk, halte Engelandlaan hoek Italielaan, tussen de flats door over het Goede Herderpad.

De Vijfhuizer Molen:

is helaas niet open. De molenmaker heeft de molen in bezit genomen en het herstelwerk loopt vertraging op.

De Hommel:

Zaterdag 8 september van 10.00 tot 17.00 en zondag 9 september van 12.00 tot 17.00. Michel Boeree en Frits Breen kennen deze poldermolen op hun duimpje en kunnen je alles vertellen over deze molen. Wist je dat de molen eigenlijk: De Kleine Molen van de Grote- en Kleine polder onder Haarlemmerliede en Spaarnwoude heette?  Na de brand in 1967 en de wederopbouw van 1973 kreeg de molen een nieuwe dikke rieten jas aangemeten en werd de huidige naam bedacht.

Adres: Hommeldijk, Zuid-Schalkwijk. Fietsen vanaf de Zuid-Schalkwijkerweg of  over de Hommeldijk vanuit Molenwijk.

Het Molentje van Groenendaal in Heemstede:

Zaterdag 8 september van 10.00 tot 17.00 en zondag 9 september van 12.00 tot 17.00.  Guus Boers is de molenaar van het molentje met de dubbele stelling. De molen maalt water in de vijver voor een goede doorstroming van de eendenvijver van de kinderboerderij-Hertenkamp. Vraag maar eens hoe dat zit.

Ga ook eens kijken of de ooievaars nog steeds op de hertenkamp zitten.

Adres: Burgemeester van Rappardlaan, Heemstede, Groenendaalse bos.
TERUG