◄TERUG       Open Monumentendagen 2017


 

Open MonumentendagBOEREN, BURGERS EN BUITENLUI...

Hartelijk welkom op onze molens. Ook dit weekend staan de deuren van de molens weer voor je open.


Van Haarlem Noord tot Heemstede:

Molen van de Schoterveenpolder:

zaterdag 9 september van 10.00 tot 17.00 . De  pannenkoekentent wordt als vanouds weer achter de molen op het erf gezet, en de pannenkoeken zullen ook dit keer weer heerlijk smaken. Voor de zoetekauwen staat er een heerlijke pot jam of flesje saus in diverse smaken te koop.

zondag 10 september van 12.00 tot 17.00. Wees er vandaag wel snel bij want afhankelijk van het weer moet de tent op tijd worden afgebroken. Dus niet later dan 16.00. Assistentie is deze dag zeer welkom, dus als je zin hebt om 's middags te helpen opruimen, dan maken vele handen licht werk.

Adres: Schoterveenpolder 1, Haarlem-Noord, toegang over de dijk vanaf de Jan Haringstraat. Ook de gloednieuwe tuinmolen van Penterbak zal er twee dagen te bewonderen zijn.   Facebook : Penterbak Modelbouw

Molen De Adriaan:

Zaterdag 9 september van 10.30 tot 17.00 en zondag 10 september ook van 10.30 tot 17.00. De molenaars zijn boven in de molen in hun element. De vrijwilligers van de SMA verzorgen de rondleidingen en vertellen je alles over de Adriaan en over de molentechniek aan de hand van de vele prachtige schaalmodellen. Toevallig ook weer van Penterbak.

Adres: Papentorenvest 1 en 1a, Haarlem centrum, overkant van het Politiebureau. Fietsenstalling naast de molen, Auto parkeren op de Papentorenvest (meter).

Molen De Eenhoorn:

Zaterdag 9 september van 10.00 tot 17.00 en zondag 10 september van 12.00 tot 17.00. er ligt een essen stam voor het eerste zaagraam. bij voldoende wind, (is al besteld) wordt deze in dikke bladen gezaagd om er later gereedschapsstelen van te kunnen maken voor de hefbomen die op de molen worden gebruikt.  Laat je uitleggen hoe de molen werkt en wat er al zo werd gezaagd voor de boeren, burgers en buitenlui. Ook hier staan nog enkele potjes jam in de verkoop. Bramenjam van de eigen struiken langs het molenerf.

Adres: Jaagpad langs het Zuider Buiten Spaarne, Ingang rechts van Zuid-Schalkwijkerweg no. 2. Kom je met de fiets? Het laatste stukje even lopen. Het jaagpad is een voetpad. Met de auto, niet parkeren voor de in-uitritten van de woonboten. Bus: lijn 73 richting Schalkwijk, halte Engelandlaan hoek Italielaan, tussen de flats door over het Goede Herderpad.

De Vijfhuizer Molen:

Zaterdag 9 september van 10.00 tot 17.00 en zondag van 12.00 tot 17.00. Peter en Conny heten je van harte welkom en laten je zien hoe een groot gezin vroeger in de molen kon wonen en leefde. Ben je de feestweek aan de overkant in Vijfhuizen een beetje moe? Wandel dan eens een blokje om over de brug. Koos en Ella zijn zondag ook van de partij. Was je van plan om een warme trui te breien? Ella demonstreert hoe je wol moet spinnen.

Adres: Vijfhuizen 9, bereik je het makkelijkst met de fiets vanuit Schalkwijk of over de brug bij garage Hendriks.

De Hommel:

Zaterdag 9 september van 10.00 tot 17.00 en zondag van 12.00 tot 17.00. Michel en Frits kennen deze poldermolen op hun duimpje en kunnen je alles vertellen over deze molen. Wist je dat de molen eigenlijk: De Kleine Molen van de Grote- en Kleine polder onder Haarlemmerliede en Spaarnwoude heette?  Na de brand in 1967 en de wederopbouw van 1973 kreeg de molen een nieuwe dikke rieten jas aangemeten en werd de huidige naam bedacht.

Adres: Hommeldijk, Zuid-Schalkwijk. Fietsen vanaf de Zuid-Schalkwijkerweg of  over de Hommeldijk vanuit Molenwijk.

Het Molentje van Groenendaal in Heemstede:

Zaterdag 9 september van 10.00 tot 17.00  Guus Boers is tegenwoordig de molenaar van het molentje met de dubbele stelling. De molen maalt water in de vijver voor een goede doorstroming van de eendenvijver van de kinderboerderij-Hertenkamp. Vraag maar eens hoe dat zit. Rond 11.30 komt een oude bekende naar het molentje. Rob Hinse sjouwt zijn muziekinstrumenten naar Heemstede. Een ieder die met hem mee wil spelen  en een draagbaar muziekinstrument kan meenemen wordt uitgenodigd voor een muzikaal intermezzo.

Zondag 10 september van 12.00 tot 17.00  Ga ook eens kijken of de ooievaar nog steeds op de hertenkamp zit.

Adres: Burgemeester van Rappardlaan, Heemstede, Groenendaalse bos.
TERUG